Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

"Αντίο, Φιλενάδα" - Πένυ Παπαδάκη

    Πόσες νύχτες έχετε ξενυχτήσει για να μην σταματήσετε στο πιο κρίσιμο σημείο του βιβλίου;;; Πόσες μέρες ανυπομονείτε να τελειώσετε τις υποχρεώσεις σας για να χαλαρώσετε και να δείτε τι έγινε στην συνέχεια του βιβλίου;;; Πόσες από εσάς ταξιδεύετε ή μπαίνετε στους ρόλους κάποιων ηρώων;;; Δεν θα κρυφτώ!! Είμαι κι εγώ μία ονειροπόλα που λατρεύω τα βιβλία και πολύ συχνά ταξιδεύω σε άλλες εποχές και συνθήκες, με όμορφα και happy ends.

    Καιρό ήθελα να ξεκινήσω να σας μιλάω για τα βιβλία που διαβάζω και λάτρεψα ή δεν μου άρεσαν, ώστε να σας βοηθήσω (βάση του δικού μου γούστου) να το διαβάσετε ή να το αποφύγετε. Θέλω να συνεχίσω να γράφω για το κάθε βιβλίο που διαβάζω, εφόσον όμως σας ενδιαφέρει και το θέλετε κι εσείς.


    Ας δούμε όμως τον τίτλο του βιβλίου για το οποίο θα σας μιλήσω!! "Αντίο Φιλενάδα", ένας τίτλος βαρύς που σε εμένα προκάλεσε ψυχοπλάκωμα. Αιτία να το αγοράσω ήταν η συγγραφέας του, Πένυ Παπαδάκη, όπου λατρεύω την γραφή της, τα βιβλία της και για εμένα είναι μία σίγουρη επένδυση. Ήταν έκδοση του 2006 από τον οίκο Εμπειρία εκδοτική, όμως επανεκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει 223 σελίδες μόνο!!


    Η Πένυ Παπαδάκη έχει γράψει επίσης: Παιχνίδια ζωής, Οι κόρες της αυγής, Το ζειμπέκικο της Κατίνας, Χωρίς δίχτυ ασφαλείας, εκ των οποίων τα δύο πρώτα τα λατρεύω απλά και σύντομα θα διαβάσω το Χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Εάν το έχετε διαβάσει πείτε μου την γνώμη σας!!

   Περίληψη του βιβλίου:
   Η Σοφία γεννήθηκε με την σφραγίδα της υποχρέωσης στην ψυχή και με ένα μεγάλο ελάττωμα που βόλευε τους γύρω της` δεν μπορούσε να αρνηθεί σε κανέναν τίποτα, δεν μπορούσε να πει όχι. Το τίμημα που πλήρωσε ήταν βαρύ, αφού για τις λάθος επιλογές της έχασε ακόμη και την ελευθερία της.

   Από την άλλη, η Μαρίνα είπε όχι σε όλα όσα την καταπίεζαν. Όχι στους γονείς της. σε μια υποκριτική κοινωνία, σε έναν έρωτα-δυνάστη και στην πιθανότητα να χάσει την μονάκριβη κόρη της. Το τίμημα ήταν να χάσει κι αυτή, εκτός από την ελευθερία της, και τον ίδιο της τον εαυτό.

   Θα ανταμώσουν μέσα στα σκοτάδια, κι όταν τα μάτια τους θα σπινθηρίσουν, θα μάθουν, άλλοτε βίαια κι άλλοτε με τρυφερότητα, πως το φως που βγάζει η ψυχή είναι πιο δυνατό και πιο ζεστό από του ήλιου. Θα διδαχτούν η μία από την άλλη, θα αντέξουν η μία για την άλλη, θα κλάψουν η μία με την άλλη. Όπως κάνουν μόνο οι φίλες. 

    Και εκεί που πίστεψαν πως την κέρδισαν την παρτίδα της ζωής, αυτή θα τους δείξει πως μπλόφαρε, γιατί έκρυβε ένα αντίο στο μανίκι της.


    Πως σας φαίνεται;;;; Εμένα με κέρδισε από την πρώτη σελίδα!! Το διάβασα σε λίγες ώρες και συγκινήθηκα πολύ. Είναι ένα βιβλίο όπου αγγίζει τον πόνο τον ανθρώπων, την απόγνωση είτε για δικό τους καλό είτε των άλλων, με αποτέλεσμα να κάνουν γρήγορες κινήσεις που στο μέλλον να μετανιώσουν. Όταν έχουμε καθαρό μυαλό σκεφτόμαστε διαφορετικά και ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Έτσι λοιπόν, στο βιβλίο υπάρχουν δύο ζωές, που η απόγνωση τις οδήγησε στην φυλακή για να δεθούν σαν πραγματικές αδελφές κι ας ήταν τόσο διαφορετικές. Η κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική όπως και η ζωή τους έξω από την φυλακή. Η ιστορία τους μας διδάσκει πολλά πράγματα, όπως την ανάγκη να επικοινωνούμε/στηριζόμαστε σε κάποιον όταν έχουμε ανάγκη, να μάθουμε να δεχόμαστε ότι μας προσφέρουν αυτοί που αγαπάμε, και φυσικά, την πραγματική φιλία. Εμένα με τράβηξε από την αρχή που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Εάν έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της συγγραφέας και σας αρέσουν, σίγουρα θα το αγαπήσετε και αυτό. Εάν πάλι σας αρέσουν τα μυθιστορήματα που εκπέμπουν μηνύματα, τότε θα σας αρέσει και αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν έχει μυστήριο, από την αρχή γνωρίζει ο αναγνώστης τα πάντα για τις ηρωίδες, αλλά πάντα υπάρχει η αγωνία.

    Δεν θέλω να σας πω λεπτομέρειες, δεν είναι άλλωστε και μεγάλο βιβλίο για να έχω την πολιτέλεια να σας πω κάποιο "μυστικό", όμως βλέπετε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από μία σελίδα.


    Πείτε μου τις εντυπώσεις σας και φυσικά εάν θέλετε να ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια posts. Σας φιλώ και σας εύχομαι καλό διάβασμα!! Φιλιά πολλά,

                                                                          Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Followers